Lymfologie

Specializační obor lymfologie se zabývá péčí o pacienty s otoky dolních a horních končetin při poruchách lymfatického systému.

Indikace

Důvody kdy a komu je lymfodrenáž určena.

Indikace zdravotní

Tato péče je pacientům hrazena ze zdravotního pojištění. Naše zdravotnické zařízení poskytuje výhradně péči ze zdravotních důvodů.

Primární lymfedém – bývá spojen s vrozenou poruchou lymfatického systému

Sekundární lymfedém – získaný v průběhu života na základě různých příčin:

  • Nádorová onemocnění – např. gynekologická, v dutině břišní, aj.
  • Po operacích – např. ortopedických
  • Následkem úrazu
  • Při chronické žilní nedostatečnosti
  • Pocity těžkých nohou (tíha a napětí, bolesti končetin, otoky kolem kotníků)
  • Otoky rukou – po operacích nádorů prsů

Indikace kosmetické

Nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění.

  • Celulitida
  • Pomocná procedura při tvarování postavy
  • Pro detoxikaci organismu, regeneraci těla, zlepšení imunity
  • U sportovců jako prevence a snížení svalového napětí a bolesti

Ceník lymfodrenáží z kosmetických důvodů:

  • Ruční (30 minut – 400 Kč)
  • Přístrojová (30 minut – 200 Kč)

Lymfologické vyšetření

Vstupní vyšetření lékařem-lymfologem je podmínkou pro zařazení do naší lymfolgické péče. Pokud mají lymfodrenáže skutečně plnit svou léčebnou funkci, měly by být indikovány lékařem se specializací v oboru lymfologie. Komplexní léčba zahrnuje manuální a přístrojovou lymfodrenáž doplněnou  cílenou a zesílenou kompresivní bandáží.

Manuální lymfodrenáž

Manuální (ruční) lymfodrenáž je ošetření, které slouží k urychlení toku lymfy a zhruba připomíná jemnou masáž. Jedná se sestavu speciálních hmatů, které se provádí určitým tlakem, tempem a v určitém pořadí. Za pomoci těchto speciálních hmatů se aktivují lymfatické (mízní) cévy a zlepšuje se tok lymfy (mízy), čímž dochází k odtoku zplodin metabolismu z těla. Manuální lymfodrenáž je zcela bezbolestná a celkově má příjemný relaxační charakter.

Přístrojová lymfodrenáž (presoterapie)

Za pomoci programovatelného přístroje se speciálním návlekem (na dolní nebo horní končetinu) se tímto napodobuje manuální lymfodrenáž. Tento návlek je tvořen systémem navzájem se překrývajících komor, do nichž je pod určitým tlakem vháněn vzduch a jejich postupným plněním dochází rovněž ke zlepšení toku lymfy a odtoku zplodin metabolismu.

Pokud není prováděná manuální lymfodrenáž, pak přístrojové lymfodrenáži vždy předchází uvolnění hlavních lymfatických uzlin.

Kompresivní bandáže

Kompresivní bandáže jsou nedílnou součástí léčby a navazují na provedenou ruční a přístrojovou lymfodrenáž. Stažení oteklých částí těla (končetin) pomocí kompresivních obinadel umožňuje snadnější nasávání mízy z mezibuněčných prostor do lymfatických cév a urychluje transport lymfy a žilní krve.

Lymfotaping (tejpování)

Lymfotaping představuje nalepení elastických pásek v souladu s lymfatickým systémem a zásadami lymfodrenáže, který napomáhá urychlení toku lymfy a následnému zmenšení otoku.

Nealergizující a vysoce pružné tejpovací pásky přilnou k pokožce (přičemž propouští vzduch a tekutiny a jsou voděodolné). Tejpovací pásky je možné nosit i několik týdnů.

Dlouhodobě podporuje aktivitu lymfatického systému, pomáhá urychlovat regeneraci po úrazech a operacích, odstraňovat otok a bolest, napomáhá uvolnění svalů a podporuje rovněž rehabilitační techniky. V neposlední řadě prodlužuje účinek samotné lymfodrenáže.

Ceník lymfotapingu – dle velikosti tejpu a množství použité pásky:

  • 40 Kč práce + 1 Kč za 1 cm tejpovací pásky